Stampen media

GP upphör med kommentarsfunktionen för artiklar på gp.se

Uppdaterad

Varför slutar ni med kommentarer på artiklar?

I förhållande till alla våra prenumeranter är det en relativt liten krets som skriver kommentarer på gp.se. På vissa artiklar kan det dock ibland bli väldigt många kommentarer, ofta kommentarer från läsare som inte är prenumeranter på Göteborgs-Posten. Det har gjort att kostnaderna för tjänsten gått upp kraftigt och vi vill nu omfördela de resurser vi i dag lägger på moderering av dessa kommentarer till andra interaktiva former av läsarinteraktion, såsom livechattar med våra journalister. Vi tror att vi genom ett mer aktivt arbete med olika chattar i specifika ämnen kan uppmuntra fler ur vår läsekrets att delta i diskussionen. Ett annat problem med kommentarerna är att en allt ökande andel av dem bryter mot våra regler. Dessa kommentarer plockas förvisso bort men i och med att de modereras i efterhand så ligger det under en viss tid kommentarer på vår sajt som vi inte vill ska vara där. Dessutom kan regler, som alltid, tolkas på olika sätt vilket skapat mycket frustration hos vissa användare som fått sina kommentarer borttagna och även lett till resurskrävande merarbete för de som modererar kommentarerna.


Är det inte en viktig del i demokratin att man ska få skriva vad man tycker?

Alla får fortfarande skriva vad de vill – men de har varken nu, eller tidigare, fått skriva vad de vill var de vill. Även tidigare har vi stängt av kommentarer på artiklar där vi sett en överhängande risk att exempelvis information som vi av pressetiska skäl valt bort riskerade att bli publicerat i kommentarsfälten och vi har också tagit bort kommentarer. Vi kommer också satsa på andra sätt där läsare har chansen att interagera med vårt innehåll, exempelvis med livechattar med våra journalister.


Kommer ni att stoppa vissa frågor/kommentarer i era nya chattar?

Vi har redan tidigare stoppat kommentarer som strider mot våra riktlinjer för att få en respektfull och relevant diskussion. Skillnaden var att de tidigare stoppades i efterhand vilket både kunde leda till en otrevlig stämning i kommentarsfälten liksom frustration när de togs bort – eller inte gjorde det tillräckligt snabbt. Nu hoppas vi i stället kunna stoppa dessa kommentarer innan publicering.


Hur gör ni när ni väljer ut vilka kommenterar som ni publicerar i era chattar? 

Vi väljer ut kommentarer som är relevanta, respektfulla och bidrar till en konstruktiv diskussion. Vi tror att vi med vårt utökade fokus på livechattar kan få till en ännu mer levande dialog med fler perspektiv och ingångsvinklar på en större bredd av ämnen.


Kommer ni släppa igenom allt nu då eller vågar ni inte det?

Vi kommer fortfarande att moderera kommentarer enligt våra riktlinjer för att främja konstruktiv dialog och undvika missbruk, skillnaden är att vi nu gör det innan inlägg publiceras i stället för efter. Generellt kommer vi att försöka släppa igenom så många inlägg som möjligt som är relevanta, respektfulla och bidrar till en konstruktiv diskussion. Tidigare har vissa kommenterar tagit upp frågor som handlar om något helt annat än innehållet i en artikel, den typen av kommentarer kommer framgent inte släppas igenom från första början.


Hur gör man om man vill tycka till om ett ämne nu då? 

Det går alltså inte längre att kommentera under våra artiklar däremot så kommer vi fortsätta att arbeta med olika möjligheter för läsare att tycka till. Man kan exempelvis skriva en insändare på det ämne man vill tycka till om. De skickas till friaord@gp.se och på gp.se/debatt/friaord kan du läsa mer om vad som ökar chanserna för att få din insändare publicerad. Vi har också inlett en utökad satsning på interaktiva livechattar där man kan tycka till och ställa frågor i specifika ämnen. Vi tror på och uppmuntrar fortsatt läsardialog, och du är välkommen att kontakta oss direkt via e-post eller sociala medier för att kommentera artiklar utanför liveflödet.

warning Created with Sketch.